Marokkaans stoofpotje
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/4 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1/4 theelepelnootmuskaatpoeder
  • 1/4 theelepel gemalen kurkuma
  • 1/8 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 15 gr boter
  • 1 zoete ui. fijngehakt - 135 gr boerenkool, fijngesneden
  • 1600 ml groentebouillon
  • 1 blik (van 400 gr) tomatenblokjes (bewaar het sap)
  • 1 eetlepel honing
  • 4 grote wortels, fijngesneden
  • 2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes geneden
  • 3 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 blik (van 400 gr) kikkererwten, uitgelekt
  • 65 gr gedroogde abrikozen, fijngehakt
  • 190 gr gedroogde linzen, afgespoeld
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper, naar smaak
  • 1 eetlepel maïzena (optioneel)
  • 1 eetlepel water (optioneel)

Marokkaans stoofpotje

Meng de kaneel, komijn, gember, kruidnagel, nootmuskaat, kurkuma, kerriepoeder en zout in een grote kom. Zet apart.

Smelt de boter in een grote pan op matig vuur. Bak de ui in de boter zacht en lichtbruin, 5 tot 10 minuten. Roer de fijngesneden boerenkool en het kruidenmengsel erdoorheen. Bak 2 minuten of tot boerenkool begint te slinken en specerijen beginnen te geuren.

Giet de groentebouillon in de pan erbij. Voeg, al roerende, de tomaten (met het sap), honing, wortels, zoete aardappelen, aardappelen, kikkererwten, gedroogde abrikozen, en linzen toe. Breng aan de kook, en zet vervolgens het vuur laag.

Laat gedurende 30 minuten sudderen (met deksel) of tot de groenten en de linzen zacht en gaar zijn. Breng op smaak met zwarte peper. Indien gewenst kunt u de saus dikker maken door wat maïzena opgelost in een eetlepel water door de stoofpot te roeren. Laat sudderen totdat de stoofpot is ingedikt, ongeveer 5 minuten.